Electrical MCQ type questions

0
231

 Electrical MCQ type questions

 
 

1)belt conveyors offers…………. starting torque.

 
a)high
 
b)medium
 
c)low
 
d)zero
 
 
 

2)Variable speed operation is preferred by.

 
a) water pump
 
b)ceiling fan
 
c)exhaust fan
 
d)refrigerator
 
 
 

3)typical active load is

 
a)hoist
 
b)blower
 
c)pump
 
d)lath
 
 
 

4)the load, for which the motor always starts on load is

 
a)fan motor
 
b)conveyor motor
 
c)floor mill motor
 
d)all of the above
 
 
 

5)an example of a motor having short-time duty is found in

 
a)centrifugal pump
 
b)crane drives
 
c)drilling machines
 
d)all of the above
 
 
 

6)The selection of the motor is governed by

 
a)nature of the load to be handle
 
b)environmental conditions
 
c)nature of the electrical supply available
 
d)all of the above
 
 


7)an elevator is required to operate in

 
a)one quadrant only
 
b)two-quadrant
 
c)three quadrant
 
d)four-quadrant
 
 


8)when an electric train is moving down a hill, the dc motor will operate as 

 
a)series motor
 
b)series generator
 
c)shunt motor
 
d) shunt generator
 
 
 

9)Which motor should be used for centrifugal pumps

 
a)shunt
 
b)series
 
c)cumulatively compound
 
d)differentially compound
 



10)the range of rating of electric motor used for rolling mills is of the order of

 
a)10 to 25 kW
 
b)25 to 85 kW
 
c)84 to 400 kW
 
d)400 to 1000 kW
 
 


11)The capacity of the train is expressed in terms of

 
a)span
 
b)tonnes 
 
c)type of drive
 
d)any of the above
 
 
 

12) Dynamic braking is employed to brake

 
a)non reversing drive
 
b)reversing drive
 
c)in both (a) and (b)
 
 
 

13)The motor enclosure is used for industrial purpose is 

 
a)protected type 
 
b)drip-proof type
 
c)totally enclosed type
 
d)open type
 
 
 

14)ward- Leonard controlled dc drives are usually used for………… duty excavators

 
a)light
 
b)medium
 
c)heavy
 
 
 

15)15 minute rated motors are suitable for 

 
a)light-duty cranes
 
b)medium-duty cranes
 
c)heavy-duty cranes
 
d)all the above
 
 
 

16) A flywheel is generally used in

 
a)a cement mill drive
 
b)a paper mill drive
 
c)a rolling mill drive
 
d)a sugar centrifugal drive
 
 
 

17)for the consumer the most economical power factor is usually

 
a)0.25 – 0.5 lagging
 
b)0.25 – 0.5 leading
 
c)0.85 – 0.95 lagging 
 
d)0.85 – 0.95 leading
 
 
 

18)Low power factor is usually not due to

 
a)discharge lamp
 
b)incandescent lamp 
 
c)arc lamp
 
d)induction furnaces 
 
 
 

19)A synchronous compensator absorbs inductive reactive power it is

 
a)overexcited
 
b)normally excited
 
c)under excited 
 
d)None of these
 
 
 

20)a synchronous condenser is a

 
 
b)paper condensor
 
 
d)None of these
 
 
 

21)The load factor for domestic loads may be taken as

 
a)about 85%
 
b)50 – 60%
 
c)25 – 50%
 
d)10 – 15%
 
 
 

22)The load’s factor for heavy industries may be taken as 

 
a)70 – 80%
 
b)40 – 50%
 
c)25 – 40%
 
d)20 – 25%
 
 
 
 

23)salvage value of the plant is

 
a)always positive
 
b)always zero
 
c)always negative
 
d)maybe non of the above 
 
 
 

24)The interest on the capital cost is included in

 
a)annual fixed cost 
 
b)annual operating cost
 
c)both (a) and (b)
 
d)neither (a) nor (b)
 
 
 

Answers:-

 
1)a. 2)b 3)a. 4)d. 5)b. 6)d. 7)d. 8)b. 9)b. 10)c. 11)b. 12)c. 13)a.
14)c. 15)a. 16)c. 17)b. 18)b. 19)c. 20)c. 21)b. 22)a. 23)d. 24)a.
Previous articleDC Generator in Hindi | डीसी जनरेटर कार्य सिद्धांत,बनावट, प्रकार,
Next articleStepper motor in Hindi, स्टेपर मोटर कार्य सिधांत, प्रकार, उपयोग, फायदे
नमस्ते दोस्तों Electrical dose इस ब्लॉग्गिंग वेबसाइट में आपका स्वागत है | इस वेबसाइट में हम आपको इलेक्ट्रिकल, इलेक्ट्रॉनिक्स के बारेमे बोहोत सारी अछि महत्वपूर्ण,और उपयोगी जानकारी जानकारी देते है. मैंने इलेक्ट्रिकल अभियांत्रिकी याने electrical engineering में diploma और Bachelor of engineering की है मुझे इलेक्ट्रिकल के बारेमे थोड़ी बोहोत जानकारी है, इसी लिए मैंने यह तय कर लिया की इस क्षेत्र में ब्लॉग बनाऊ और थोड़ी बोहोत जानकारी आपतक पहुचाऊ |

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here